Hacamat ve hirudoterapi (sülük)

Bilinen en eski tedavi yöntemlerindendir.Şamanlardan beri uygulanıyor.Dinimizde yapılması ve yaptırılması sünnettir.Peygamber Efendimiz(SAV) de hacamat yaptırmıştır.Hacamat vücutta damardan yada deri altından kan alınması işlemidir.

Hacamat Peygamber Efendimiz(SAV) Miraca çıktığı zaman "Ümmetine hacamatı emret " ifadesiyle melekler tarafından bildirilmiştir.Hacamatla ilgili sahih hadisler vardır:

-"Kan aldırmak ,insanların tedavi olduklarışekillerin en şifalılarındandır.

-"Miraca çıktığımda bana ğöğün her katında ümmetine hacamatı emret dediler"

-Üç şeyde şifa vardır:Bal şerbeti içmekte,hacamat şişesi çektirmekte,ve kızgın demirle dağlanmakta(kangren gibi zorunlu durumlarda).Fakat ben dağlamayı sevmem.

-EfendimizSAV) "Hacamatçı ne iyi bir insandır:Zira hacamat, vücuttaki kirli kanı çıkarır, sırtı hafifletir(bel ağrısını giderir), gözü görme duyusunu da güçlendirir" buyurarak hacamatçıyı ve hacamatı övmüş, meşhur hacamatçılardan Ebu Taybe'ye hacamat yaptırmış, karşılığında da iki ölçek zahire verilmesini emretmiştir. Böylece hacamatçının kazancının helal olup olmadığı konusundaki tereddütleri de açığa kavuşturmuştur.Peygamber Efendimiz(SAV) ihramlı iken hacamat yaptırmıştır. O yüzden bazı alimler ihramlı iken saç kestirmemek kaydıyla hacamat yaptırmaya fetva vermektedir Gene sahabe efendilerimizden sağlık için ve kolay hıfzedebilmek için hacamat yaptıranlar olmuştur.

Hacamatın Etki Mekanizması

Hacamatta kasi atıldığı zaman 3 sisteme bırden dokunulur.: Kan , lenf, sinir sistemi

Hacamatta kupalarla deri altından kan çekilir.Bu işlemle sıt ve kalp ,karaciğer gibi organların yakın komşuluğundaki kan dolaşımı rahatladığı için organlarımız fonksiyonlarını daha iyi icra eder hale gelirler.Aynı zamanda cilt , ciltaltı toksinlerinden arınır. Çünkü temel detoksifikasyon organlarımız , özellikle karaciğer toksinlerle başedemeyince atılamayan toksinler en çok iki yerde istif edilir:Deri ve yağ dokusu O yüzden karaciğerinde yağlanma ya da benzeri sorun olanların sırt bölgesinde sivilce kızarıklık , kaşıntı gibi semptomlar olması süpriz değildir. Gene kilo vermek için diyet yapanlarda da yağ dokudan çözünen toksinlerin dir kısmı cilt altına kayabileceği ve kana da salınabileceği için hacamat diyetprogramlarının da vazgeçilmezi olmalıdır.Hacamat öncesinde ve sonrasında 3 hafta kadar zaman sonunda vücut analiz cihazlarıyla ölçüm yapıldığında hemen herkeste iç organ yağ oranında bariz fark görülür.Aynı farkı tek başına genelde daha uzun süreli ve daha rijit diyetlerde görürüz.

Hacamatın başka bir etkisi de lenf dolaşımı üzerinedir.Bu etkiye uzun süreli ve şiddetli omoz ,sırt , adele ağrısı olanlarda , yaşlılarda ve bir şekilde boya , herhangi bir endüstriyel madde ile çok muhatap olanlarda , labaratuvar çalışanlarında çok ilaç kullananlarda daha fazla rastlarız.Hastalık etkenine erken müdahale edilmediğinde kan dolaşımından başka lenf dolaşımı da bozulur.Hacamatla bu arızaya da dokunulur ve hasta rahatlar.

Hacamatta sinir sisteminede dokunulur: Sırtta omugadan çıkan sinirler organlarımıza dağılarak onların otomatik ve koordineli çalışmasını sağlar .Yapılan işlemle sinir kökleriyle ilgili ince dallar uyarılarak hem organlar stimule edilir hem de dolaşım artar.Böylece vücudun oksijenlenmesi de artacağından ağrılar azalır ,kişide bir hafifleme hissi meydana gelir.Hacamatın endorfin denen ve vücutta normalde salgılanan bir doğal ağrı kesicinin ve kortizonun salgılanmasını artıdığı kanıtlanmıştır .İnsan vücudunda bazı maddelerin özellikle çok salgılandığı bazı akupunktur noktaları vardır.O yüzden hacamat akupunktur noktaları üzerinden yapılırsa çok daha etkili olur.

Hacamat her ne kadar ilmen somut biçimde ispat edilememiş olsa da manevi bir tedavi yöntemidir aynı zamanda . Nazar vb etkilerden kişiyi kurtarır.O halde hacamatın etkilerini toparlarsak:

1-Kan dolaşımını düzenler , vücudun oksijenlenmesini arttırır,

2-Lenf dolaşımını düzenleyerek bağışıklık ve inflamasyon olaylarına etki eder,

3-Sinir sitemini uyararak fonksiyonları düzenler,

4-Detoks yapar, vücudu temizler

5-Manevi şifa aracıdır.

Hacamat yöntemleri

1-Islak yöntem: Kupa kapatılıp kan alınarak yapılan bildiğimiz klasik yöntemdir En etkili olan budur.

2-Kuru kupa: Kupa kapatılıp bekletilip alınır .Kanatılmaz. Bazı ağrılı durumlarda yapılır,

3-Kupa ile masaj yöntemi:Kupa kapatıldıktan sonra kaydırıcı bir yağ aracılığıyla gezdirilir. Çok rahatlatıcı bir masajdır.

4-Akupunktur noktalarına iğne veya manyetik etkili masaj(kupa içne yerleştirilmiş mıknatıs ile)

 

Hacamatın Faydaları

Hacamatın genel olarak tedavi edici yada tedavide destek amacıyla kullanıldığı durumlar:

-Migren( baş ağrısı),

-Sırt , bel, boyun, diz ağrısı,

-Baş dönmesi,

-Bazı yüksek tansiyonlarda ve diyabette( desterk tedavisi ),

-Prostat ve cinsel zayıflık(destek),

-Adet düzensizlikleri

-Yorgumluk,

-Diyabet yaraları,

-Boyun dolaşımının bozulması ile ilgili tüm durumlar,

-Uyku bozuklukları

-Hacamat daha parlak ve pürüzsüz olmasını sağlar.,

-Hormon bozuklukları

 

Hacamatın Yapılmaması Gereken Durumlar:

-Hacamat yapılması derin anemisi(kansızlık) olanlara ertelenebilir.Bu daha çok konjenital amemilerdir.Değilse zaten hacamatta alınan kan sistemden çekilmez .

-Hamilelerde,

-Çok düşük tansiyonu olanlar,

-Kandan ,iğneden korkanlarda,

-Kanama bozukluğu olanlar

-Vücudundaki mekanizmalar yaşlılık , hastalık gibi sebeple işlemez hale gelmiş aşırı düşkün kişiler,

-Adet gören kadınlar,

-Aids ,Hiv gibi ağır hastalığı olanlar,

-Ense çukurundan hacamat yapılmaz,

-Ameliyat izlerinin üzerine ve çok yakınına hacamat yapılmaz

- Meme başı, genital bölge ,göz gibi hassas yerlere hacamat yapılmaz.

 

Hacamattan Önce ve Sonra Yapılması Gerekenler

 

Hacamat yapılacak kişinin 3-4 saaatlik bir açlığı olmalıdır.Mümkünse en az 24 saat hayvansal gıda almamalıdır. Olabildiğince yorucu işlerden kaçınmalıdır.

Hacamattan sonra 3-4 saat birşey yenmemeli ve uyumamalıdır .Yirmidört saat kadar hayvansal gıda alınmaz ve duş alınmazsa iyi olur.Yorucu işlerden kaçınılmalıdır.Hacamat yapılan kişi bal şerbeti yada sirkeli suyu (koklayarak) içerse kendini daha iyi hissedebilir.

 

Hacamat Ne Zaman Yapılır?

Hacamat genel olarak hicri ayları tekli günlerinde:15, 17,19, 21, 23 gibi günlerinde yan, dolunaydan sonra uygulanır Ancak bu hiçbir şikayeti olmaksızın sadece sünnet üzere yaptıranlar için geçerlidir.Herhangi bir hastalığı olanda gün , vakit gözetilmez. Olabildiğince Pazartesi,Salı, Perşembe, Pazar günlerinde yapmaya özen gostermekle birlikte bunu gözetmeyenler de vardır.Ancak genel olarak Arap dünyası da dahil Çarşamba günleri hacamat yapmazlar , Çünkü Eyüp (AS) Çarşamba günü hastalanmıştır.

Hacamat için kıştan yaza çıkışta ilkbahar döneminde ve özellikle kiraz yemeden önceki zaman uygundur.Ağrı vb hastalığı olanda kışa yaza bakmadan senenin herhangi bir zamanında hacamat yapılabilir.

Hacamat oruçluyken de yapılabilir .Genelde gündüz yapılmakla birlikte sahabe efndilerimizden gece hacamat yaptıranlar olmuştur. Gene Hazreti Musa(AS) ' nın gece hacamat yaptırdığı rivayet edilir.

 

Hacamat Bölgeleri

Hacamat yapılacak yer kişinin rahatsızlığı ve yapan kişinin donanımı ile ilgili olmakla beraber genel olarak bir kişinin herhangi bir rahatsızlığı olmasa bile tarama amaçlı yapılabileceği bölgeler:

-Boynun bitiminde C7 seviyesi

-İki kürek kemiği arası

-Kürek kemiklerinin üzeri

-Kürek kemiklerinin altı

-Belde L4 seviyesi ve yanları

-Kuyruk sokumu ve bunun sağ sol çaprazı

-Dizlerin üstü ve altı(içli -dışlı),

-Ayak bileklerinin içi ve dışı

-Kafada kulakların arkası ve kafada GV20 akupunktur bölgesi

Bizimle iletişime geçin, danışmak istediklerinizi danışın.

Adresimiz

Gevher Nesibe M. Gök Geçidi, Erdem Plaza, No:17/16 Kat:4 38010

Çalışma saatleri
Pazartesi - Cumartesi 9:30 - 18:00
Cumartesi 9:30 - 18:00
Pazar Kapalı
Sosyal medya